Tractaments psicològics subvencionats parcialment per a vidus i vídues

La viduïtat és un esdeveniment social complex, tràgic i generalment inesperat a qualsevol edat però que té efectes traumàtics especialment en les persones majors per a les quals s’accentuen la sensació de solitud, la manca afectiva, la precarietat econòmica i de vulnerabilitat social després de la pèrdua del cònjuge.

En l’actualitat els vidus i vídues són més propensos a la depressió a causa de la solitud que experimenten a causa de l’afebliment de la solidaritat inter generacional de la xarxa familiar en la societat actual.

La viduïtat és un dels esdeveniments vitals més dramàtics i dolorosos per a les persones la relació de les quals de parella ha estat sana i fort, que han compartit les seves vides i aficions de manera activa i continuada, amb una diàfana divisió de rols de gènere i un alt nivell d’implicació entre tots dos.

Els psicòlegs de Canvis no som aliens a la realitat econòmica que sofreixen les persones vídues a causa de la precarietat econòmica de les pensions de viduïtat. Sabem el difícil que resulta habituar-se a una nova realitat en la qual, es troben davant dificultats diverses en produir-se el canvi brusc en el seu entorn personal, emocional i de nivell de vida.

Per això, el centre sanitari de psicologia clínica Canvis de Barcelona, ha creat un programa de tractaments psicològics subvencionats parcialment destinat a les persones vídues que necessitin suport amb els aspectes psicològics vinculats a la viduïtat per part d’un psicòleg professional però travessen una situació d’escassos recursos econòmics que els impedeix l’accés a teràpia per a tractar els diferents estats emocionals que travessen.

El suport psicològic a vidus i vídues per part dels psicòlegs de Canvis té honoraris reduïts en diferents modalitats de teràpia perquè, totes les persones que el requereixin i necessitin, puguin accedir a una atenció psicològica professional i de qualitat que no podrien assumir econòmicament en la seva situació actual.

Per a accedir a una subvenció parcial en el cost de les diferents modalitats de teràpia i trastorns inclosos en el programa subvencionat pel centre de psicologia Canvis de Barcelona és necessari acreditar l’estat de viduïtat en el moment d’inici del tractament.

A Canvis, no només volem ajudar les persones vídues sinó també a les seves famílies. Per això, els familiars directes dels vidus també estaran beneficiats de subvencions en els tractaments psicològics inclosos en aquest programa.

En el programa de subvencions parcials en teràpies i tractaments psicològics a vidus i vídues així com als seus descendents directes del centre de psicologia clínica Canvis de Barcelona estan exclosos els següents trastorns:

 • TMS – trastorn mental sever
 • TLP – trastorno límit de la personalitat
 • Addiccions

La mort del cònjuge pot repercutir negativament en la salut de l’altre membre de la parella ja que davant aquesta nova situació de viduïtat es genera estrès, dolor traumàtic, baixa autoestima i ansietat. Aquesta nova situació pot suposar una privació de suport social, emocional i/o econòmic.

La sensació de buit és indescriptible, i el procés de duel comporta el seu temps, perquè la persona ha d’adaptar-se a la nova situació, reestructurar les seves rutines, i tornar a donar-li un sentit als seus dies.

Normalment el duel es relaciona inequívocament amb l’aparició de problemes de salut. En els casos de viduïtat, es multiplica per quatre el risc de depressió. Durant el primer any gairebé la meitat de vidus/as presenten ansietat generalitzada o crisi d’angoixa. Augmenta l’abús d’alcohol i fàrmacs. La meitat de les vídues utilitzen algun psicofàrmac en els 18 primers mesos de duel.

Fins un de cada tres en estat de viduïtat recent poden arribar a desenvolupar un duel patològic.
És de vital importància, que el vidu o vídua aconsegueixi acceptar i elaborar el procés de duel per a poder recuperar a poc a poc el seu benestar psíquic.

La viduïtat i la seva repercussió sobre la salut solen generar un canvi important i sovint transcendental en les relacions socials de les persones afectades, fent-les més vulnerables a la solitud i a patir els seus efectes negatius.

La defunció de la parella genera un buit emocional profund en el vidu/a, molt difícil d’emplenar, es deixen enrere anys de matrimonis duradors i es troben amb la solitud tant interna com residencial el que genera en molts casos trastorns depressius.

La viduïtat suposa un dels canvis més importants que experimenten les persones aparellades en les seves biografies familiars. El pas de l’aparellament a la viduïtat constitueix una reestructuració de la posició que ocupa la persona en el seu context social i familiar més pròxim, reajustant-se les relacions econòmiques, familiars, i d’amistat que configuren la seva vida quotidiana.

A les dones els afecta més la mort ja que són generalment les responsables d’encarar la seva pròpia mort, dels familiars pròxims i amics pròxims en ser elles els qui acompanyen i cuiden dels seus afins durant la malaltia, la vellesa, la discapacitat i la mort. Socialment, també són elles les encarregades de les activitats relacionades amb els processos de duel post-mortem: enterrament, honres fúnebres, record i memòria dels morts.

No obstant això, el comportament de les persones vídues en relació al suïcidi, revela que els homes se suïciden més que les dones: tres homes per cada dona. No s’aprecien variables significatives quant a l’edat encara que si s’estableix una major incidència en les persones de 60 anys o més.

La dificultat econòmica és un problema apressant quan el cònjuge mort era la sustentació principal de la família. Molts projectes s’ensorren i la qualitat de vida es recent de manera considerable. Això, unit al dolor psicològic, fa que el sofriment sigui encara major per al vidu o vídua.

Si estàs vidu o vídua i necessites atenció psicològica però creus que la teva economia no t’ho permet, contacta amb nosaltres i avaluarem la teva situació econòmica i personal concreta. En Canvis volem ajudar a totes les persones a recuperar la seva qualitat de vida i benestar mental amb independència del seu nivell social i/o econòmic.

Per això volem facilitar a totes aquelles persones vídues que desitgin o necessitin iniciar un procés terapèutic amb els nostres psicòlegs amb part del seu cost subvencionat pel nostre centre sanitari de psicologia clínica.

Situacions clíniques beneficiàries de la subvenció parcial per a vidus i vídues:

 • Depressió
 • Ansietat
 • Fòbies
 • Duel
 • Aïllament social
 • Situacions Post Traumàtiques
 • Víctimes de violència de gènere

Tipus de teràpia incloses en la subvenció parcial a vidus i vídues:

Sol·licitar informació

  Nom i cognoms (*)

  Email (*)

  Telèfon (*)

  Indiqui’ns la seva disponibilitat horària (Matí / Tarda)(*)

  Missatge

  Consento el tractament de les meves dades. CANVIS CENTRO DE PSICOLOGIA tractarà les seves dades amb la finalitat de respondre les seves consultes, dubtes o reclamacions. Pot exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com l’informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal

  .