Relacions tòxiques
Les relacions personals estan basades en un fort vincle emocional entre les persones que les formen. Aquest tipus de vincle (amor – afecte), utilitzat de forma que fa mal, pot iniciar i mantenir una relació desigualitaria, en la que una persona abusa i l’altra es troba sotmesa. La persona que domina exerceix un control emocional i/o físic sobre l’altre: utilitza el poder que li donen els sentiments i l’afecte per aconseguir la submissió de l’altre.
Les relacions abusives no són exclusives de les relacions afectives i poden donar-se en qualsevol altre tipus de relació personal (laboral, familiar o d’amistat) i a qualsevol edat. El nexe comú en totes elles és l’asimetria, és a dir, l’abús d’algun tipus de poder que una persona exerceix sobre l’altre; i que perverteix el principi de respecte i confiança de qualsevol relació. Quan aquest tipus d’abús de poder està relacionat amb els sentiments, resulta molt més complicat identificar-ho.
Encara que tant les dones com els homes poden veure’s atrapats en aquest tipus de relacions, els estereotips de gènere i en general l’herència cultural, incideixen en el major nivell de tolerància que acostumen a mostrar les dones.
Les relacions abusives tenen un alt cost en la salut i qualitat de vida. A curt termini deterioren les relacions i a llarg termini poden convertir-se en l’inici de situacions de violència, amb importants conseqüències per la salut mental i física de la persona afectada. .
L’EXPERÈNCIA GRUPAL
El treball grupal es planteja com un lloc on poder pensar en relació a la situació d’abús viscuda d’una forma no culpabilitzadora, ni minimitzadora, on la dona i la mateixa violència no es invisibilitzada. Un espai de comprensió, que trenqui amb l’aïllament habitual que provoquen les relacions d’abús. .
El grup permet validar la pròpia experiència en companyia d’altres persones, que tot i tenir edats o relacions diferents, comparteixen com a nexe comú el trobar-se submergides en relacions d’abús, (parella, fills, familiars, amics, caps…).
El treball amb el terapeuta permetrà poder pensar en aquells aspectes que faciliten la vulnerabilitat per establir relacions abusives, creant un espai de reflexió on rescatar els propis recursos encaminant-se cap a un canvi positiu.
Proposem una nova forma d’analitzar i entendre les situacions viscudes fins ara, intentant sortir de la sensació de “bucle” on sembla no trobar-se una sortida. Reforçant les capacitats pròpies i fomentat un major control sobre la pròpia vida i les decisions, es pretén aconseguir relacionar-se preservant la llibertat i necessitat de cada dona.
INDICACIONS
A dones entre 20 a 40 anys que tinguin com nexe comú el sentir-se atrapades en relacions abusives. Aquest tipus de relacions poden ser amb la parella, els fills, familiars, amics, caps…
A dones que desitgin trobar un espai on compartir el dolor i la confusió generada per aquestes relacions i que han decidit trobar formes saludables per posar fi a aquesta situació.
A dones que vulguin fer un treball personal per poder entendre perquè mantenen aquest tipus de relacions i que recursos propis poden rescatar per mantenir relacions personals més saludables.
• Afrontar una separació.
• Sobreposar-se a las relaciones pocs saludables, sentiments de culpa, abusos.
Lloc: Actualment, a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia del coronavirus, els tallers presencials no es realitzaran, només oferim tallers en línia. Quan la situació actual millori, anunciarem l’inici dels tallers presencials en la web.